26 Kasım 2014 Çarşamba

Avrupa'ya En Ucuz Nasıl Uçulur? (Momondo)


Bazen insanlara ucuz uçak biletini nereden alabileceğimizi soruyorum. Verdikleri tek cevap Skyscanner oluyor. Evet. Skyscanner 2-3 yıl önce iyi bir arama motoruydu. Fakat artık değil. Bazı low-budget havayollarının bünyesinde bulunmaması, fiyatları çıkardığı acentelerin bilet alma aşamasında kestiği fahiş ek ücretler, son dönemde skyscanner'ın pabucunu dama attı.

Skyscanner yerine artık çok daha iyi bir arama motoru var: MOMONDO




Şimdi Momondo'yu açalım ve Ocak ayının son haftası için İstanbul Sabiha Gökçen'den Paris'e kaç liraya uçabileceğimize bakalım...

Gidiş Tarihi: 24 Ocak 2015 (Cumartesi)
Dönüş Tarihi: 31 Ocak 2015 (Cumartesi)

Sonuçlar çıktı. Web Sayfasında belirli yerleri işaretledim ve yanına bazı sayılar koydum.

1) Kalkış
2) Uçuş
3) Uçuş tarihleri

Bunları Havayolarının sitelerindeki gibi geri giderek değil, bu sayfada üzerine tıklayarak kolayca değiştirebiliyorsunuz. Özellikle Pegasus'un sayfasında destinasyonu değiştirmeye kalkınca arama işlemine baştan başlamak gerekiyor. Bu da insanı yoruyor.

4) Bu bölümde Ay veya günlerin üstüne tıklayarak tarih sekmesini kolayca değiştirebiliyoruz. Fiyatlar da kısa sürede değişiyor. Çok hızlı ve pratik bir menü. Geri dönme, tekrar yükleme gibi işlemler yok.

5) En ucuz bilet fiyatı

6) Havayolu firmasının logosu. Logonun üzerine gidince, Firmanın adı ve uçuş kodu görünüyor. 

7) Bileti temin edebileceğiniz acenteler. Geziko'da bileti 339 liraya temin edebilirken, Uçuşu yapan charter Transavia'nın kendi sitesinde fiyat 360tl? İlginç bir durum.

8) Bu ise Momondo'nun notu. Direkt uçuş, en uygun fiyat. Momondo 10 puanı verip Transavia firmasının bu uçuşunu ilk sıraya yerleştirmiş.

Fakat gözümüzden kaçan bir kısım var. Sonuçlar sayfasına tekrar bakalım...



9) Kredi kartına benzer ikonların olduğu bölümün üstünü tıklayınca sayfada bir pencere açılıyor. Sürpriz geldi işte: Ekstra Ücretler!!

Bu bölümü biraz detaylı inceleyelim:
Skypicker diye yabancı bir uçak bileti acentası var. Açıkçası ben bu firmaya güvenip bilet almam. O yüzden direkt pas geçiyorum.

Geziko Visa-Master gibi bizim daha sık kulandığımız kredi kartlarına komisyon almıyormuş. Bu çok iyi. Eğer Geziko'ya da güvenemezsek, bileti Havayolları'nın kendi sitesinden alacağız. Bu durumda Transavia, Visa, Mastercard ve Paypal için 14tl, yani yaklaşık 5 euro komisyon kesiyor. Uçak bileti 360+14tl, 374tl oldu. Geziko'ya güveniyorum ve bileti bu siteden alacağım.

Koltuk seçmeyi düşünmüyorum. Fakat eğer bagaj getireceksek işin rengi değişiyor.

Ücretsiz olan 55x35x25cm ölçülere sahip bagajın büyüklüğü pilot bagajı dedikleri bavulun ölçüleridir. Aynı zamanda standart bir sırt çantası da hemen hemen bu ölçülerdedir. Çantayı ne kadar doldurursanız doldurun bu ücretsiz bagaj ölçülerinde sıkıntı yaşamazsınız.

Peki bagaj ücreti vermeden uçmak için yanınıza alacağınız sırt çantasına ne koyabilirsiniz?
-2 kazak
-5 çorap
-5 iç çamaşırı
-1 pantolon
-Max 100ml lens solüsyonu

Bu çantaya ayakkabı veya mont sığdırmayı düşünmeyin.

Ayrıca krem, duş jeli, konserve ve nutella gibi gıdalar ile uçmanız mümkün değil. Saw'dan belki çıkarsınız ama dönüşte buna benzer şeyleri hava alanı güvenliğinden geçirebilmeniz mümkün görünmüyor. 

Sırt çantasıyla Paris'te 7 gün geçirebilirim derseniz, 55tl ekstra ücretten kurtuluyorsunuz. Aksi takdirde Checked-in Baggage ücretini ödeyip, bavulu bagaja teslim edebiliriz.

Geziko'da 339+55=394tl yani düz hesap 400tl Paris'e uçabiliyoruz. 

Devam edelim. Önce sırt çantası fiyatına bakalım...


İlginç bir şey oldu: Ödeme ekranındaki son fiyat 339tl yerine 328tl çıktı! :)

Peki bir de bavul ücreti ekleyerek deneyelim...


Premium Servis Pakedi adı altında Bagaj Hakkı da var. Transavia'nın kendi sitesinde 55tl olan bu hizmet, burada 35tl. Kurcaladıkça ilginç şeylerle karşılaşıyoruz.

Servis Pakedini de ekleyip son ekrana gidelim...


Son Ekrandaki Fiyat 363.5tl. Aynı hizmet Transavia'nın kendi sitesinde 394tl!

Bileti alıyorum artık. Alayım mı?

Tabii ki hayır! :)

Şimdi de Avantajix'e gidip, biraz da oraları kurcalayalım...


Avantajix bir cashback sitesi. Eğer anlaşmaları varsa, önce üye girişinden login oluyorsunuz. Sonra arama motoruna alışveriş yapacağınız sitenin ismini yazıp siteye git diyorsunuz. Açılan link, avantajix'in referans linki olacak. Bu şekilde işlem yaparsanız belli oranda cashback kazanacaksınız. Şansımıza Geziko'nun, Avantajix ile anlaşması var.

Üye olup 15tl cashback alabilirsiniz. Bu paranın hesabınıza yatması için 1 ay bekleyeceksiniz. Bu işlerle uğraşmak istemezseniz verilen kupon kodunu sisteme girerseniz 10tl daha indirim kazanacaksınız. 

10tl indirimli hali ile 
Bagajsız ücret: 318.5tl
Bagaj Hakkı dahil ücret: 353.5

"Ben bu işlerle uğraşamam. Atlarım Pegasus'a mis gibi giderim" diyenler için aynı tarihler için Pegasus'un bavul hakkı dahil fiyatlarını ekliyorum.


Sonuç tam beklediğim gibi. 

Transavia: 353tl
Pegasus: 674tl

Fiyat Farkı: 321tl

Sözün özü: Doğru arama yöntemlerini kullanarak, tek sefer ücretine Paris'e 2 defa gidiş dönüş uçabilirsiniz! :)

Yazıyı çok ilginç bir şekilde sonlandıracağım...

Bu işlemleri yaptık. Son ekrana gittik. Cebimizden kredi kartını çıkardık, ödemeyi yapacağız fakat bir aksilik oldu veya kararsız kaldığımız için bileti almadık.

15dk sonra dank etti. Bileti almaya kesinkes karar verdik. Buyrun fiyatların yeni halini görün!


Momondo anasayfada yazan fiyatları 20dk arayla tekrar karşılaştıralım.

İlk fiyat: 350tl (Transavia) - 339tl (Geziko)
Son fiyat: 430tl (Transavia) - 406tl (Geziko)

Artık bundan sonra Geziko'nun sitesine gidip, "fiyat daha mı ucuz" diye bakmaya gerek yok. Bilet fiyatı 60-70tl civarı zamlandı. 

Bu durum güzel bir örnek. İlk seferde, ödeme sayfasına gittiğimizde bileti almamız gerekirdi. Geziko veya Transavia bilgisayarımıza çerez atmış olmalı. Transavia ödeme ekranına kadar geldiğimiz için bu bileti alacağımızı düşünüyor ve bize özel olarak fiyatı yükseltti. 

Mesela hemen alt sıradaki Onur Air'in fiyatına bakarsak. İki ekranda da 438tl olduğunu, fiyatın hiç değişmediğini görürüz. Bu işlemi Onur Air için yapsak, aynı şekilde Onur Air'in de fiyatı yükselecektir.

Bu bilgisayardaki çerezleri temizlersem, belki tekrar ilk fiyata dönebilirim. Bunun yerine başka bir yerden, ip'si farklı bir cihazdan da deneyebiliriz.

Bu yazıda Momondo'yu anlatırken Geziko'yu övdüğümü sananlar olacaktır. Geziko yerine Aerobilet de olabilirdi. Momondo ile çalışan bu iki acenteye güveniyorum. Airtickets, bravofly, gotogate, tripsta, skypicker gibi sitelerden bilet almadım. Bilmiyorum, tanımıyorum. Kullanmadığım siteleri de sırf ucuz diye kullanmaya teşvik edemem. O yüzden bildiğim yoldan gitmeyi tercih ettim.

Avantajix kod kullanmayı veya cashback vermeyi durdurabilir. Bunlar dönemsel kampanyalar. Bunu da göz önünde bulundurmakta fayda var.

Ucuz uçak bileti alma yöntemleri yazım devam edecek...

0 yorum:

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Powerade Coupons