18 Aralık 2014 Perşembe

Heey gidi Rus Pazarı. Nereden Nereye...


Dışkapı Pazarı'nın mazisini çoluk çocuk bilmez. Burası 1993 yılında kuruldu. ilk açıldığı zamanı dün gibi hatırlıyorum. 

İnsanlara "buyrun gelin, istediğiniz parselden yer seçin" dedi belediye. Bavul ticareti yüzünden O dönem Türkiye'ye müthiş rus akını vardı. Ankara'ya da epey rus gelmişti ve bu pazar onlar için müthiş bir yerdi. 

Biz Ankaralılar önce ne olduğunu anlayamadık. Ürünleri ve fiyatları inceleyince, Rus Pazarı hayatımızın bir parçası haline geldi. Pazarın her yerinde rus kadınları, rus malları satıyordu. Erkekler de gelirdi ama genelde kadın olurdu.

Rus pazarı fiyatlarıyla, ilginç ürünleriyle (bazıları için de kadınlarıyla), Ankara'ya özgü bir yerdi.

Katlanabilir somyaları açıp tezgah yaparlardı. Tezgahların üstünde ilginç şeyler olurdu. Mesela o dönem gamewatch epey havalı bir şeydi. türk malı gamewatch 100 lira ise; rus pazarında, rus malı gamewatch 20 liraydı. aklımızı yitirmiştik!

Mesela Nintendo'nun bu cihazının aynısının çakmasını yapmışlardı ruslar. Bende bu cihazın rus malı olanı vardı. Tuşlarının rengi bile aynıydı. Taş gibiydi.

Karton kutuda satılan Philips ampül 3 liraysa, muz kutusunda korumasız şekilde üst üste yığılmış rus ampülleri 50 kuruştu. 

Ruslar gece mallarıyla gelirdi. Sabah boş buldukları yerlere seyyar tezgahlar açıp, malları çok ucuz bir şekilde, bazen de toptan verip, hemen geri giderlerdi. Bazı insanlar ucuza mal kapatmak için sabah 7'de pazarda olurdu!

Bazıları ucuz fiyattan sattıklarının farkındaydı, o yüzden onlar daha yüksek satarlardı. Malları kolay satılmadığı için gidip-gelen bavulcular gibi değillerdi. Onlar ramızda, bizden biri gibi olmuşlardı.

Bazı türk erkekleri bu kadınlara fahişe gözüyle bakardı. Halbuki onlar üniversite mezunu, işsiz insanlardı. Birisi bana diş doktoru olduğunu fakat iş yoksa diş doktoru olmasının bir şey ifade etmediğini söylemişti. Erkekler laflarına, "madam saati kaç para" şeklindeki tacizlerine rağmen direndiler. 

Bazı yerel esnaflar, sabahın köründe gelen ruslardan işe yarar ürünleri, kelepir fiyattan toplayıp türklere pahalıya sata sata köşeyi döndüler. Şimdi Ankara'da bazı isim yapmış firmaların geçmişini incelerseniz, kökeni rus pazarı çıkarsa şaşırmayın.


Direndiler demiştim değil mi?

Birkaç yıl direndikten sonra ruslar memleketlerine döndüler. Bir daha da hiç gelmediler. Rus pazarı artık o sıradışı atmosferini kaybetti. Dışkapı Pazarı, aradan geçen 20 yıla rağmen hala Rus Pazarı diye anılıyorsa, onların 3-4 yıllık macerasının zihnimizde büyük bir yer teşkil etmesindendir...

1 yorum:

Unknown dedi ki...

Herkese merhaba, buradaki herkes benim adım Fumo Sadiku Kenya'nın Malindi Şehri'nde yaşayan Benjamin Breil Lee adlı iyi kalpli bir adamdan biraz daha bahsetmek istiyorum, kredi memuru olarak fon hizmetinde çalışan Bay Benjamin Breil Lee bana 37,115,225,00 Şilin borç aldı İşimi yükseltmek için ayaklarımın üzerinde durmaya çalıştığım zaman, burada bazılarınız Bay Benjamin ile + 1-989-394-3740 uygulaması veya kişisel E'siyle konuşmak için mali zorluklar yaşayanlar olduğunu biliyorum -mail on 247officedept@gmail.com Benim için ve Banka muhasebecisi için yaptıklarından dolayı çok memnunum Muhasebeci Hernandez Lucas İyi iş yaptığınız için çok teşekkür ederim.

Yorum Gönder

Twitter Delicious Facebook Digg Stumbleupon Favorites More

 
Design by Free WordPress Themes | Bloggerized by Lasantha - Premium Blogger Themes | Powerade Coupons